Chleb pita to płaskie pieczywo, które jest wykorzystywane do dań głównie kuchni tureckiej oraz greckiej. Składa się on z mąki, mleka, drożdży, cukru oraz soli. Swoim wyglądem przypomina płaski krążek. Chleb pita, jak wszystkie produkty z drożdżami jest sycący.
Z czym najlepiej jeść chleb pita?
Chleb pita najlepiej jest jeść z wszelkiego rodzaju mięsem oraz warzywami. Może być to zarówno baranina, jak i jagnięcina, wołowina bądź też mięso drobiowe. Chleb ten jest popularny w kuchni greckiej poprzez danie zwane jako gyros. Nie jest to nic innego jak mięso (wieprzowina bądź też drób) wraz z frytkami oraz warzywami zawinięte w chleb pita oraz polane sosem tzatziki.
Chleb pita jest również popularny w przypadku kuchni tureckiej, w której jest on najczęściej wykorzystywany do wykonania wszystkim znanego kebaba. W skład kebaba wchodzi: mięso baranie lub drobiowe, warzywa, sosy i opcjonalnie frytki. Tradycyjny kebab, którego dodaje się do chleb pita jest pieczony na patyczkach do szaszłyków.
Czy można samemu wykonać chleb pita?
Chleb pita jest pieczywem bardzo łatwym do wykonania, jednak w przypadku przygotowania należy zarezerwować sobie trochę więcej czasu. Z racji tego, że w składzie chleb pita są drożdże, warto go odstawić do napęcznienia na około dwie godziny.
W związku z długim czasem wykonania chleb pita zaleca się, aby kupić go u sprzedawcy, który się tym zajmuje i się na tym zna. Można zarówno poprosić o chleb pita w budce z kebabem, jak i również w sklepie zajmującym się importem produktów zagranicznych.
Sprawdź więcej na https://ekmek.pl/ !