Inspiracje wnętrzarskie

    Samodzielne wędzenie

    Letnie miesiące to czas, gdy spędzamy o wiele więcej czasu w naszych ogrodach

     

    Przygotowane pod kątem naszego wypoczynku sprawiają, że chętnie udajemy się tam, czy to popołudniami, czy podczas weekendów.
    Oczywiście w naszych ogrodach, najczęściej spotykanym elementem architektury ogrodowej, są grille. Wielkie grille wymurowane z kamienia, lub kupione w marketach budowlanych, betonowe, ogrodowe grille.

    Jednak, coraz więcej osób, zwłaszcza takich, które są bardziej świadome tego co spożywają, samemu przygotowuje własne wyroby. Do tego służą coraz bardziej popularne budowle w naszych ogrodach. Stanowią one rozszerzenie funkcjonalności owych murowanych grillów.

    Pierwotne grille, z czasem rozbudowywały się, i na ich bazie powstawała wędzarnia w ogrodzie, lub wędzarnia ogrodowa

     

    To w nich, coraz częściej, wiele osób wędzi własne wędliny, przygotowuje wędzone ryby. Te najbardziej okazałe posiadają kamienne blaty, na których można ustawiać przygotowane wyroby. Doskonale zaprojektowane, posiadają otwarte paleniska, oraz zamykane komory do wędzenia. Komory te, bardzo często, zamykane są metalowymi drzwiczkami. Jednak rzadko już są to zwykłe blaszane drzwi. Spotykamy drzwi wykonywane na indywidualne zlecenia przez kowali, lub osoby trudniące się metaloplastyką.

    Sam proces wędzenia jest pozornie prosty. Jednak, aby mięso było dobrze przygotowane, zacząć musimy już dzień wcześniej. Odpowiednio przyprawione, zapeklowane w przyprawach mięso, powinno co najmniej jedna noc wcześniej przeleżeć. Ważne jest też, aby nasza grilo wędzarnia, czy też wędzarnia ogrodowa, opalana była drewnem pochodzącym z drzew owocowych. Szczególnie cenione jest drewno ze śliwy, które daje aromatyczny dym, który nasyca nasze wyroby.
    Sam proces wędzenia jest długotrwały. Musimy utrzymywać odpowiednią temperaturę, pilnować, aby przygotowywane przez nas mięsa, czy ryby nie wysuszyły się za bardzo. Przydatnym elementem w naszych wędzarniach jest termometr, wbudowany zazwyczaj w drzwiczki, dzięki któremu możemy kontrolować temperaturę.
    Samodzielne wędzenie wiążę się z odrobiną zachodu, ale w zamian otrzymujemy rewelacyjne, domowe wyroby.