Blaty drewniane to bez wątpienia coś, bez których ciężko obyć się w jakiejkolwiek kuchni. Przygotowuje się na nich składniki do śniadań, obiadów i kolacji, kroi warzywa i owoce lub ustawia różne dekoracje. Muszą być praktyczne i spełniać duże potrzeby nie jednakowo wybitnych kucharzy oraz każdego użytkownika kuchni na co dzień. Nad czym powinno się pomyśleć podczas wyboru odpowiedniego blatu? Przygotowaliśmy kilka wskazówek, które pomogą sprostać temu zadaniu.
Trwałość i ochrona przed zabrudzeniami
Ważne jest, aby blaty drewniane posiadały funkcje praktyczne. Przede wszystkim, muszą być odporne na zabrudzenia i różne uszkodzenia, które zdarzają się podczas codziennego użytkowania. Pewnie każdemu chociaż raz zdarzyło się kroić coś szybko na blacie, bez pomyślenia o tym, że może się uszkodzić. W takiej sytuacji nietrudno o rysy na powierzchni. Z tego powodu, lepiej będzie od razu zainwestować większą sumę w porządne blaty drewniane, które będą odpowiednio zabezpieczone przez warstwy ochronne. Warto też pamiętać o tym, że nie powinny one być ścieralne. Dobrze się składa, bo blaty drewniane zapewniają niezwykłą trwałość i niezawodność w tym aspekcie. Oprócz tego są bardzo wytrzymałe na różnorodne uszkodzenia mechaniczne. Jeśli coś ciężkiego przez przypadek spadnie nam na taki blat, nie musimy się obawiać, że coś się z nim stanie.
Jaki jest idealny wymiar?
Korzystanie z blatu powinno być proste i umożliwiać swobodne przyrządzanie potraw. Wobec tego powinien on mieć odpowiedni rozmiar. U każdego może to wyglądać nieco inaczej, ponieważ każda kuchnia ma trochę inne wymiary. Przyjmuje się powszechnie, że blaty drewniane powinny być szersze niż szafki stojące o około 60 centymetrów. Jest to standardowa miara, stosowana przez architektów oraz producentów mebli.
Więcej dowiesz się na naszej stronie: https://sapo-podlogi.pl/oferta/parapety-blaty-drewniane/!